glava
naslov

 

 

puscicadomovonasiometigalerijareferencekontaktpuscica

Anton Golnar s.p.
Sovjak 54
Sveti Jurij ob Ščavnici
Slovenija

Telefon:
+386-2-568-40-17
Fax:
+0386-2-568-40-17
GSM:
+386-41-804-683

Zemljevid

 

Kdo smo?

onas

 

Samostojni podjetnik Anton Golnar že skoraj osem let dejavno sodeluje pri obnovikulturne dediščine. Svoje znanje in kakovost lastnih izdelkov slame je dokazal zmnogimi kakovostno obnovljenimi kulturnimi spomeniki po različnih krajih Slovenije. Uspešno je obnavljal strehe v Rogatcu (v muzeju na prostem), Artičah (Banovo domačijo), Trnovski vasi (Simoničevo domačijo), Rogaški Slatini (Junežovo domačijo) in številne druge objekte.

onas

 

 

Vsako leto se požanje cca 10 hektarjev rži in le-ta se v delavnici Antona Golnarja spremeni v šope, ki jih potrebuje za kritje slamnatih streh. Preden pa se hiša lahko pohvali z zlatorumeno streho, je potrebnega še veliko ročnega dela, potrpljenja in spretnosti.

 

 

Način predelave slame se začne v začetki julija, ko Anton Golnar po Prekmurju išče pravo slamo, ki ni preveč uležena in ne prekratka, saj mora biti ravno in dolga. Ko se rž požanje, se snopi zložijo v križe in se pustijo na njivi en teden, da se rž in slama posuši. Slama se nato skladišči pod streho in se lahko takoj začne predelovati v šope.

onas

 
noga